Byty celkom: 27 014 inzerátov

Požadovanie nájomného na pozemkoch s vecným bremenom


Dobrý deň Som jedným z vlastníkov bytu v bytovom dome kde pozemok nie je v našom vlastníctve ,mame však taketo vecne bremeno zapísane na liste vlastníctva.Vecné bremeno podľa §23 zák.č. 182/1993 Z.z. v znení zák.č. 151/1995 Z.z. v prospech vlastníkov bytov v dome,spočívajúce v práve stavby,vstupu a prechodu podľa GP 35024097-07/01 k bytovému domu čs 1232 na parc.č. a sú tu uvedené 4 parceli. Chcem sa Vas teda opýťať či majiteľ pozemkov ma právo si vyžadovať najomne pod bytovym domom a z užívania priľahlych parciel.Dakujem za Vašu odpoveď?
Dobrý deň, podľa ust. § 151n zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia vlastník pozemkov by nemal byť oprávnený od Vás požadovať nájomné na pozemkoch, na ktorých je vyznačené vecné bremeno v prospech vlastníkov bytov v uvedenom bytovom dome.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.