Byty celkom: 26 933 inzerátov

Darovať či predať byt?


Dobrý deň,darovať či predať byt? Rodičia sú spoluvlastníci bytu, v ktorom bývam aktuálne už len ja (mám tu trvalý pobyt). Oni už majú cca 3 roky trvalý pobyt na inej adrese. Tento byt bol pôvodne družstevný a po revolúcii bol daný do osobného vlastníctva. Čo je pre obe strany výhodnejšie - darovať alebo predať za symbolickú sumu? Aké právne, daňové (finančné) alebo iné povinnosti z oboch možností vyplývajú? Je takýto predaj za symbolickú sumu nejako právne napadnuteľný (napr. krátenie dane a pod.)? Ďakujem.
Dobrý deň, podľa ust. § 39 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia neodporúčame zastierať zamýšľaný právny úkon, iným právnym úkonom. V prípade darovania, okrem ohlásenia vzniku daňovej povinnosti k dani z nehnuteľnosti príslušnému správcovi miestnych daní, nevznikajú žiadne ďalšie daňové povinnosti.  

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.