Byty celkom: 27 033 inzerátov

Daň z predaja nehnuteľnosti


Dobrý deň, vlastnila som od roku 1992 1/2 domu duhú 1/2 mi v roku 2013 darovala mama kde mám v darovacej zmluve uvedenú čiastku za darovanú polovicu 30000€, mám tam aj trvalý pobyt. Teraz tento dom chcem predať za 80000€, ako je to z daňou? Ďakujem
  Dobrý deň, podľa ust. § 9 ods. 1 písm. a) a b) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov: "Od dane je oslobodený príjema) z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie podľa písmena b), a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo jej vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku,b) z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku ....."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia nespĺňate podmienky oslobodenia od dane z príjmu pri predaji spoluvlastníckeho podielu vo výške 1/2 na nehnuteľnosti a teda bude Vám vyrúbená daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti vo výške 19% a 14% zdravotný odvod zo základu dane, ktorý predstavuje rozdiel medzi nadobúdacou cenou nehnuteľnosti a predajnou cenou nehnuteľnosti. Podľa zákona sa do základu dane zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na dosiahnutie takéhoto príjmu. V zvyšnej 1/2 spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti by ste mali spĺňať podmienky na oslobodenie od dane z príjmu.Pre účely uplatnenia výdavkov pri príjme z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním, sa za výdavok pokladá reprodukčná obstarávacia cena (napr. cena určená znaleckým posudkom), pokiaľ by samotný darca spĺňal podmienky oslobodenia od dane z príjmu v čase darovania alebo cena, za ktorú darca nadobudol nehnuteľnosť, pokiaľ by samotný darca nespĺňal podmienky oslobodenia od dane z príjmu v čase darovania.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.