Byty celkom: 26 999 inzerátov

Povolenie zo stavebného úradu


dobry den,xcem sa opytat,ci je mozne,aby nam nedali povolenie zo staveb.uradu,ked nas sused nam nexce podpisat na dodatocnej zmluve suhlas s nasou drobnou stavbou3x4.vzdialenost od jeho plota je5m a susedi s nami iba so svojou travnatou ploxou,resp.zahradkou,nie rod.domom.odovodnil to tym,ze sa mu to jednoduxo nepaci,tak nam nepodpise.dakujem
  Dobrý deň, poďľa ust. § 54 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len "Stavebný zákon"): "Stavby, ich zmeny a udržiavacie práce na nich sa môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu."V spojení s ust. § 59 ods. 1 Stavebného zákona:"(1) Účastníkmi stavebného konania sú:a) stavebník,b) osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté,c) ďalšie osoby, ktorým toto postavenie vyplýva z osobitného predpisu,1g)d) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba,e) projektant v časti, ktorá sa týka projektu stavby."V zmysle vyššie uvedených ustanovení, napriek tomu, že Váš sused je účastníkom stavebného konania, o rozhodnutí vydania stavebného povolenia rozhoduje príslušný stavebný úrad. V prípade ak spĺňate všetky zákonom stanovené podmienky stavebný úrad Vám stavebné povolenie vydať musí, aj napriek nesúhlasnému stanovisku Vášho suseda.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.