Byty celkom: 26 866 inzerátov

Zrušenie darovacej zmluvy


Po rozvedení manželstva som dovtedy náš spoločný družstevný byt odkúpil do osobného vlastníctva.Byt som mal po odkúpení na LV napísaný na moje meno v 1/1. Bývame v ňom aj naďalej s bývalou manželkou a tohoto roku som sa dal bývalou manželkou prehovoriť,aby som jej 1/2 bytu daroval.Tak sa aj stalo,ale teraz sa mi nepáči jej správanie voči mne a chcel by som darovaciu zmluvu zrušiť. Ako mám postupovať,aby som uspel? Ľubo
  Dobrý deň, podľa ust. § 630 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenie ak sa k Vám, alebo členom Vašej rodiny správa tak, že hrubo porušuje dobré mravy, môžete žiadať vrátenie daru. V zmysle konštantnej judikatúry súdov sa musí jednať o sústavné porušovanie dobrých mravov, ktoré musí byť značnej intenzity.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.