Byty celkom: 27 008 inzerátov

Môžem predať dom, keď tam má synoveci trvalé bydlisko?


Zdravím, mám otázku , moja svokra prepísala svoj dom na svojho syna môjho v tedy ešte žijúceho manžela ,je to jednoizboví malí domček ,ma ešte dcéru,ktorá celý svoj život bola v zahraničí občas prišla na určitú dobu domov teda k svojej mame do toho domu ale vždy prišla bez peňazí a v tedy ju živila svokra potom zase odišla a takto to bolo roky ma dvoch synov teraz sú už dospelý o tieto deti sa od malička starala svokra ,ona si ich totiž nebrala so sebou . Svokra jej tam dala trvale bydlisko aj jej synovi ,z tohto dôvodu prepísala dom na syna lebo nemala záruku že by sa o ňu dcéra postarala ,Teraz zomrela aj svokra takže na ten dom mám pravo ja ji moje deti ,je zaíisaný aj na katastri na naše mená,lenže švagriná začala robiť problémy ,ona totiž mala dva byty ,jeden dom ktoré postupne predala a teraz nemá nič ,nemá kam zložiť hlavu a robí si nárok na ten dom a preto sa pýtam či budem môcť predať ten dom keď tam majú trvalé bydlisko ale nemajú listy vlastníctva a nie sú zapísany na katastri
Dobrý deň, podľa ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia môže nakladať vlastník s nehnuteľnosťou podľa svojej vôle. Trvalý pobyt má len evidenčný charakter a nezakladá žiadne vlastnícke, alebo užívacie právo k nehnuteľnosti. Trvalý pobyt môže vlastník nehnuteľnosti uvedeným osobám na príslušnej ohlasovni pobytu zrušiť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.