Kto zdedí byt?


Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, čo bude s bytom, ktorého majiteľ je už po smrti a ako jediný majiteľ nehnuteľnosti nemá deti, ani súrodencov a rodičov už tiež po smrti. Ďakujem
  Dobrý deň, ak poručiteľ nezanechal závet, v ktorom by určil dedičov, nastupuje dedenie zo zákona, ktoré je upravené v ust. § 473 - 475a zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "§ 473(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.§ 474(1) Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.(2) Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.§ 475(1) Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.(2) Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.§ 475aAk žiadny dedič nededí v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti."V prípade, ak sa nepodarí nájsť žiadneho dediča, pripadne dedičstvo štátu podľa ust. § 462 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov. Podľa ust. § 462 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Dedičstvo, ktoré nenadobudne žiadny dedič, pripadne štátu."

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.