Byty celkom: 27 104 inzerátov

Je nutné oplotiť pozemok?


Dobrý deň, prosím o radu,kúpili sme stavebný pozemok ako investíciu, ale nebudeme na ňom stavať. Vedľajší pozemok tiež dostal nového vlastníka, ktorý chce stavať a chce si pozemok oplotiť riadnym pletivom. Pritom však chce, aby boli stlpiky spolovice na našom pozemku, vraj od nás nebude žiadať náhradu. Je potrebné, aby mal stlpiky spolovice na našom pozemku, musíme mu to dovoliť? Alebo musíme si dať pozemok oplotiť? Môže od nás neskôr za oplotenie žiadať finančnú náradu, aj keď stavať nebudeme? Za odpovede vopred ďakujem.Geňová
  Dobrý deň, právny poriadok Vám neukladá povinnosť súhlasiť s tým aby oplotenie, ktoré buduje Váš sused bolo z časti na Vašom pozemku. Za oplotenie Váš sused nemôže od Vás požadovať finančnú náhradu, keďže zákon neukladá vlastníkom povinnosť oplotiť pozemok okrem prípadu ust. § 127 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Ak je to potrebné a ak to nebráni účelnému využívaniu susediacich pozemkov a stavieb, môže súd po zistení stanoviska príslušného stavebného úradu rozhodnúť, že vlastník pozemku je povinný pozemok oplotiť."

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.