Byty celkom: 27 112 inzerátov

Výmena bytu bez zbytočných poplatkov


od roku 2011 mame byt v osobnom vlastnictve,byvame tam od r.2007,teraz by sme radi vymenili tento 2 izbovy byt za 3 izbovy,chceli by sme vediet ci je mozna vymena bytu,aby sme neplatili poplatok za predaj ,lebo de facto este len 3 roky mame byt v osobnom vlastnictve a hned kupili 3 izbovy byt.Zakon o 5 rocnom vlastnictve nadobudol platnost v r.2011?.dakujem,Byt by sme chceli riesit v februari 2015.
  Dobrý deň, podľa ust. § 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len "Zákon o dani z príjmov"): "Na účely tohto zákona sa rozumiea) daňovníkom fyzická osoba alebo právnická osoba,b) predmetom dane príjem (výnos) z činnosti daňovníka a z nakladania s majetkom daňovníka okrem osobitne vymedzeného predmetu dane podľa § 12,c) príjmom peňažné plnenie a nepeňažné plnenie dosiahnuté aj zámenou, ocenené cenami bežne používanými v mieste a v čase plnenia alebo spotreby, a to podľa druhu, kvality, prípadne miery opotrebenia predmetného plnenia, ak tento zákon neustanovuje inak; za nepeňažné plnenie fyzickej osoby, ktorá účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 10 alebo 11, sa považuje aj prijatie zmenky ako platobného prostriedku, ktorou dlžník uhradil pohľadávku veriteľovi, ktorý je fyzickou osobou, ... "V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia nie je z hľadiska daní podstatné či ste nehnuteľnost nadobuli na základe kúpnej, alebo zámennej zmluvy. Podstatná z hľadiska Zákona o dani t príjmov je hodnota zamieňaných nehnuteľností. V prípade, ak Váša nehnuteľnosť má hodnotu X a nehnuteľnosť, ktorú chte má hodnotu X + Y a Y uhrádzate v peňažnom plnení, tak toto peňažné plnenie podlieha dani z príjmov, pokiaľ nie je oslobodené od dani z príjmov podľa ust. § 9 ods. 1 Zákona o dani z príjmov: "Od dane je oslobodený príjema) z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie podľa písmena b), a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo jej vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku,b) z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku,"V prípade, ak Váš 2. izb. byt má hodnotu X a 3. izb byt, o ktorý máte záujem má rovnakú hodnotu X a nedohodli ste sa na žiadnom ďalšom plnení, je základ dane nulový a teda Vám nevznikne daňová povinnosť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.