Byty celkom: 26 945 inzerátov

Ako rozdeliť majetok?


Prosím pekne o radu..Rodičia mali dva domy to sme rozdelili , jeden pre mna jeden bratovi, po tcovej smrti vlastne jeden a pol roka bývala v tom dome mama čo som dostala ja. Podotýkam, že ja som varila, prala, a ostatné práce okolo nej robila, nakoľko postaven ý dom mám vedla. To som zabudla napísať že brat býva v rodičomskom dome už 36 rokov, za ktorý ani nájom nič neplatil, kde som mala svoj podiel aj ja, voda a plyn neboli zavedené ale tolké roky mali strechu nad sebou zadarmo. Chcela by som vedieť aký nárok má po tomto všetkom na výbavu, nábytok v tom dome čo som zdedila ja. Dakujem pekne Vám dopredu.
  Dobrý deň, v prípade ak Vaši rodičia nezanehachali závet, tak sa bude dediť podľa ust. § 473 a nasl. zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník")Podľa ust. § 473 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka :"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."Podľa vyššie uvedeného ustanovenia by ste najskôr dedili, všetko čo je predmetom dedenia rovným dielom s Vaším bratom.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.