Byty celkom: 27 113 inzerátov

Kto rozdelí dedičstvo?


Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako je to s dedičstvom po otcovi,ktorý býval v rodinnom dome s mamou a my sme traja súrodenci.Aký diel dostane každý z nás,či sa to všetko prepíše na mamu, alebo ako sa postupuje? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.
  Dobrý deň, v prípade ak nehnuhnuteľnosť spadala do bezpodielového spoluvlastníctva manželov tak najskôr sa bude musieť vysporiadať bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a teda podiel na nehnuteľnosti vo výške 1/2 získa Vaša matka a druhý podiel na nehnuteľnosti vo výške 1/2 bude predmetom dedičského konania. V prípade, ak Váš otec nezanechal závet bude sa postupovať podľa ust. § 473 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, zdedíte každý z dedičov, t.j. 3 deti a manželka, každý podiel vo výške 1/8. T.j. Vaša matka bude mať podiel 1/2 + 1/8 a vy ostatné deti každý podiel vo výške 1/8.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.