Byty celkom: 27 071 inzerátov

Ako sa bude dediť?


Poprosím o odpoveď.Zomrel nám otec a matka ,aby sme všetci nešli na dedičské konanie priniesla tlačivo,že sa to prepisuje na matku.Až na jedného súrodenca a nakoľko sme 4 súrodenci on podiel 1/5 má napísaný. Ak by zomrela matka bez závetu,pripadla by aj náš podiel po otcovi znovu na neho? Ďakujem za odpoveď Rudo
  Dobrý deň, v prípade dedičského konania Vašej matky sa predmetom dedičského konania stáva všetkom majetok poručiteľa a teda aj spoluvlastnícky podiel, ktorým ste dedičstvo po Vašom otcovi prenechali v prospech Vašej matky. V prípade, ak Vaša matka nezanechá závet bude sa dediť podľa zákona. Podľa ustanovenia § 473 ods. 1 a 2 Zákona č. 40/1964 Občiansky zákonník v platnom znení: (1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.