Byty celkom: 26 979 inzerátov

Kúpna zmluva alebo darovanie?


Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, stará mama by rada previedla byt na brata, ale nie darovacou zmluvou, ale cez kúpno predajnú zmluvu za symbolické 1 euro, aby šlo o predaj a nie darovanie, s tým,že stará mama ostane normálne v byte bývať (má tam trvalé bydlisko) a tak isto aj brat tam bude mať trvalé bydlisko ktoré tam má aj teraz, je teda nejaký problém ak by sa predal byt a obaja v ňom ostanú, treba niečo uvádzať v zmluve (právo na dožitie nebude potrebné, kedže vzťahy nemáme narušené ani nič, takže okrem toho), potom ako je to s prepisom energií a platením nájmu? treba meniť číslo účtu z ktorého sa platí, alebo môže ostať to ktoré je, teda starej mamy? Dakujem
  Dobrý deň, previesť vlastnícke právo k nehnuteľnosti formou kúpnej zmluvy, kde kúpna cena je 1 EUR, by súd mohol v prípade sporu vyhodnotiť ako simulovaný právny úkon, ktorý má obísť zákon, keďže sa v skutočnosti jedná o darovanie. Odporúčame v kúpnej zmluve uviesť kúpnu cenu, ktorá zodpovedá skutočnej hodnote nehnuteľnosti.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.