Byty celkom: 27 113 inzerátov

Záloha za rezervovaný byt


Dobrý deň,chcem kúpiť byt, pri obhliadke s predavajúcim sme sa dohodli na cene aj na tom, že si vybavím úver a akonáhle bude schválený tak sa spíšu potrebné doklady a byt zaplatím. No po 10 dňoch som chcela ísť znovu sa pozrieť na byt, ale predavajúci si až vtedy začal pýtať zálohu, lebo on to predáva sám bez realitiek a iných znalcov. Ešte nie je ani mesiac,úver je v rámci vybavovania a on žiada teraz zálohu iba tak, keď som povedala, že mu to pošlem na účet tak vymýšľa a chce to tak iba na ruku, že mi dá potvrdenie, do bytu ma už nepustil, lebo manžel to nevidel a chceli sme tam zájsť ešte spolu, ale to už nejde, pokiaľ nezložím zálohu aj tú chce aby som zaplatila ale nie u neho, ale niekde sa stretneme a tam. Je takýto postup správny zo strany predavajúceho, že po troch týždňoch žiada zálohu?
Dobrý deň, uvedený postup je neštandardný, odporúčam prípadnú zloženú záluhu zaslať výlučne bezhotovostný prevodom na bankový účet a zmluvne sa dohodnúť s predávajúcim, že uvedená záloha bude započítaná oproti kúpnej cene nehnuteľnosti. Rovnako je neštandardné, že opakovaná obhliadka nie je možná. Je bežné, že vážny záujemca sa na nehnuteľnosť ide pozrieť viac krát. Žiadať zálohu je predávajúci oprávnený, ale je len vecou dohody medzi predávajúcim a potenciálnym kupujúcim, či sa na zložení zálohy dohodnú.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.