Darovanie domu


Dobry den,,sme tri sestry a na moju najmladšiu sestru mama počas svojho života napisala darovaciu zmluvu na byt s tým že my dve dcery mame kde byvat a ta najmladšia nie. Ona mamu aj dochovala. Chcem sa spýtať či my ako sestry mame narok na ten byt tiež alebo sme klasicky odpísane z toho. A ak by to potom sestra predavala mame narok na nejaký podiel z toho bytu alebo je to len sestrina dobra vôla ak nam niečo da.? Dá sa potom nejak napadnuť ta darovacia zmluva?
Dobrý deň, podľa ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia mala Vaša mama právo nakladať so svojím majetkom podľa svojej vôle. V prípade, ak darovacia zmluva spĺňa všetky náležitosti je vysoko nepravdepodobný úspech jej napadnutia na súde. Podľa uvedenej situácie nemáte žiadny právny nárok na akýkoľvek podiel na uvedenom byte a je len na vôle Vašej sestry či Vám niečo z uvedeného bytu poskytne.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.