Byty celkom: 27 157 inzerátov

Daň z predaja nehnuteľnosti


Dobrý deň, ak som v roku 2014 nadobudla do svojho výlučného vlastníctva byt za kúpnu cenu 57000 EUR a v roku 2015 budem chcieť predať 1/2 tohto bytu druhej osobe za cenu 50000 EUR, budem povinná zaplatiť daň z predaja danej polovice nehnuteľnosti?( Na liste vlastníctva bude teda polovica bytu stále v mojom vlastníctve a druhá polovica vo vlastníctve druhej osoby) Ak áno, v akej výške?
  Dobrý deň, keďže nespĺňate podmienky oslobodenia od dane z príjmu pri predaji nehnuteľnosti, vznikne Vám daňová povinnosť. V prípade spoluvlastníckeho podielu vo výške 1/2, ktorú zamýšľate predať bude daň z predaja nehnuteľnosti je vo výške 19% z vymeriavacieho základu + 14% zdravotné odvody. Vymeriavaci základ dane je rozdiel medzi predajnou cenou a nadobúdacou cenou, do ktorej sa započítavajú aj primerané náklady spojené so zhodnotením a udržiavaním nehnuteľnosti.  

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.