Byty celkom: 27 039 inzerátov

Môže darca požadovať vrátenie daru?


Dobrý deň, chcel by som sa opýtať vo veci vrátenia daru. K objasneniu veci a stavu. V roku 2010 som bol obdarovaný rodičmi, kde sa jednalo o rodinný dom v ktorom bývam so svojou rodinou a rodičia majú doživotné právo užívania. Do súčasnej doby sme vychádzali spoločne dobre až do teraz, kde matka zomrela a ostal len otec. O otca nakoľko je ešte vitálny nieje potrebná až taká opatera no varenie , pranie prípadná iná pomoc v jeho domácnosti je z našej strany samozrejmosťou. Už v minulosti otec selektoval mňa a ostatných súrodencov podľa toho kto mu viac " pritakával" Po smrti matky mi pripadá, že otec zbiera rozumy u brata a to sa aj premietlo do komunikácii mňa a otca. Nevieme sa porozprávať jeho reakcie sú prehnané a úmyselne smerované na moju osobu. Neviem aká bude ďalšia naša komunikácia ale myslím si , že len v sľube , že ich dochovám. Prekonávam sa stále zlepšiť ko munikáciu no žiadna odozva ba niekedy mi to pripadá ešte horšie. Ako keby ortieľ nado mnou bol s jeho strany spísaný. Tu by som chcel položiť otázku: Je možné sa dožadovať o navrátenie daru ? K narušeniu dobrých mravov nedochádza a ani z mojej strany nič obdobného, však ja chodievam k nemu a prihováram sa v dobrom nakoľko zomrela mama a je to pre nás všetkých veľká rana, pomáhame mu či riadiť nakúpiť a ostatné veci k tomu patriace. No stále mám pocit že som ako keby nežiadúci či neschopný. Určitú vinu možno môžem pripísať prílišnú aktivitu môjho brata a otca no stále nechápem prečo. Bojím sa toho že by som musel vrátiť dom a čo potom. Mal som pred tým pridelený byt , kde som sa poradil s rodičmi ako aj so súrodencami že chcem odísť. To by znamenalo, že rodičia ostanú v dome sami . Každý súrodenec mal vlastné bývanie a vlastnú rodinu. S� �hlasil som stým, že ostanem doma a postarám sa o rodičov a z toho dôvodu a so súhlasom všetkých mi bol dom darovaný a ja som sa vzdal bytu. Ďakujem
Dobrý deň, podľa ust. § 630 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia sa darca môže domáhať vrátenia daru len za predpokladu, ak sa obdarovaný správa k darcovi, alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Musí sa jednať o sústavné porušovanie dobrých mravov a značnej intenzity.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.