Byty celkom: 27 026 inzerátov

Ako postupovať pri darovaní domu deťom?


Prosím vas o radu, syn chce kupiť od nas pol domu lebo potrebuje zobrať hypoteku , dom patri manželovi dostal darovacou zmluvou od rodičov ktorí su po smrti,chceme s manželom druhu polku domu dať druhemu dieťatu ale aby sme mali doživotne pravo bývať v dome ,ako mame postupovať aby boli spokojne aj deti aj my . Dakujem
Dobrý deň, v prípade, ak Váš syn odkúpi od Vás spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti vo výške 1/2 z dôvodu poskytnutia hypotekárneho úveru, je vysoko pravdepodobné, že ho bude musieť nehnuteľnosť zaťažiť záložným právom v prospech banky. Banka bude požadovať zriadenie záložného práva na celú nehnuteľnosť teda aj na tú časť, ktorá nebude vo vlastníctve Vášho syna. V prípade, ak druhý podielový spoluvlastník nebude súhlasiť so zriadením záložného práva v prospech banky aj na jeho spoluvlastnícky podiel, tak banka Vášmu synovi úver s vysokou pravdepodobnosťou neposkytne. V prípade, ak bude druhý podielový spoluvlastník súhlasiť so zaťažením aj jeho spoluvlastníckeho podielu, tak môžu nastať problémy pri jeho prevode na Vašu dcéru, keďže nehnuteľnosť by v prípade darovania nadobudla zaťažený záložným právom banky a teda ak by hypotéka nebola splácaná podľa úverovej zmluvy, banka by mohla svoju pohľadávku uspokojiť aj predajom spoluvlastníckeho podielu, ktorého vlastníčkou bude Vaša dcéra.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.