Byty celkom: 27 025 inzerátov

Vysporiadanie majetku z dedičstva.


Dobrý deň, po smrti môjho otca sme ako dedičia rodinného domu ktorý rodičia počas manželstva nadobudli ostali ja, moja mama a sestra. Mama sa dedičského podielu na rodinnom dome v rámci dedičského konania vzdala, samozrejme jej ale ostal jej podiel na dome ktorý nadobudla počas manželstva. Ja s rodinou bývam v byte, sestra s rodinou býva v tomto spoločnom dome aj keď bydlisko má uvedené inde. Niekoľko rokov po otcovej smrti došlo rozpadnutia sa časti strechy- byt má 2 samostatné podlažia, mama obýva vrchné a sestra s rodinou spodné. Pri rodinnej debate sa sestra odmietla akokoľvek podieľať na oprave strechy respektíve na akejkoľvek údržbe domu kým nie je stopercentnou vlastníčkou domu. Nakoľko dážď a sneh prenikal cez podkrovie do vrchného podlažia kde býva moja mama rozhodol som sa jej pomôcť a opravu strechy som zaplatil - jednalo sa o cca 11 000 EUR. Mama sa ako výraz vďaky rozhodla darov ať mi časť svojho podielu z domu - dar som prijal.Momentálne mám z toho len ten úžitok že platím vyššiu daň z nehnuteľností. Čo v prípade ak mama zomrie skôr ako ja - budem sa musieť deliť so sestrou aj o ten darovaný podiel? Bez ohľadu na to môže nastať situácia že po maminej smrti ostane sestra bývať v dome, kde ani nemá trvalé bydlisko a ktorý bude naším spoločným vlastníctvom a ja v ňom nebudem žiadne právo ? Môžem nejakým spôsobom vyriešiť takúto prípadnú situáciu na základe súdneho rozhodnutia t.j. že jej vyplatím hodnotu jej podielu na dome (určenú trebárs súdom alebo súdnym znalcom) alebo môže súd nariadiť predaj nehnuteľnosti a vyplatenie príslušných podielom dedičom? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, v prípade ak sa podieloví spoluvlastníci nedohodnú podľa ust. § 142 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je možné podať na príslušný súd návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, kde súd buď nehnuteľnosť prikáže jednému z podielovým spoluvlastníkov a zaviaže ho vyplatiť ostatných, alebo nehnuteľnosť prikáže predať a výťažok si podielový spoluvlastníci rozdelia podľa svojim podielov. V prípade, ak Vám chce Vaša matka darovať svoj spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti, odporúčame učiniť tak formou darovacej zmluvy s následným vkladom do katastra nehnuteľností. Následne Vaša matka prestáva byť podielovým spoluvlastníkom na nehnuteľnosti a vlastníkom ste Vy, r.j. v prípade smrti Vaše matky tento spoluvalstnícky podiel na nehnuteľnosti, ktorý Vám darovala Vaša matka nie je predmetom dedičského konania, keďže Vám ho darovala ešte počas svojho života. Keďže ste Vy podielový spoluvlastník už v súčasnosti máte právo uvedenú nehnuteľnosť užívať aj Vy a Vaša sestra nemá právo Vám v tom brániť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.