Byty celkom: 27 032 inzerátov

Je možné zrušiť právo doživotného užívania nehnuteľnosti?


Dobrý deň. Chcem sa opýtať na doživotné užívanie nehnuteľnosti. Kúpila som dom, ktorého som vlastníkom sama. Mám priateľa, ktorý mi celý domček opravil, chcela by som mu zabezpečiť doživotné užívanie, aby ho moje deti nevyhodili, keby sa mi náhodou niečo stalo. Samozrejme aby jeho deti nemali nárok na žiadne dedičstvo, čisto len pre neho. Ako to mám urobiť? Zároveň, či sa dá toto právo, právo užívania zrušiť, kedy a kým. Ďakujem.
Dobrý deň, pre Vami uvedenú situáciu sa ako najlepšie riešenie javí zriadenie vecného bremena spočívajúce v práve doživotného užívania nehnuteľnosti pre Vaše priateľa. Na zriadenie vecného bremena je nutná písomná zmluva o zriadení vecného bremena medzi vlastníkom nehnuteľnosti a osobou, ktorá má byť oprávnená z vecného bremena a vklad do katastra nehnuteľností (vyhotoviť návrh na vklad do katastra nehnuteľností a uhradiť správny poplatok). Zánik vecného bremena upravuje ust. § 151p zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "(1) Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností.(2) Vecné bremeno zanikne, ak nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávnenej osoby alebo prospešnejšiemu užívaniu jej nehnuteľnosti; prechodnou nemožnosťou výkonu práva vecné bremeno nezaniká.(3) Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie.(4) Ak právo zodpovedajúce vecnému bremenu patrí určitej osobe, vecné bremeno zanikne najneskôr jej smrťou alebo zánikom."

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.