Byty celkom: 27 020 inzerátov

Je výhodnejšia darovacia alebo kúpna zmluva?


1 Otázka.Manželka podlahla hre na automatoch.Zadlžila našu rodinu cca70 000e.Vlastní rodinný dom a záhradu ktorá je výlučne napísaná na ňu ako vlastníčku.Potreboval i by sme prepísať nehnutelnosti na manžela aby si mohol zobrať hypotéku na splácanie.Ako je to výhodnejšie-darovacou zmluvou alebo kúpno-predajnou zmluvou.Alebo prepísať nehnutelnosti na 2 deti 50%-50% ak by sa situácia zopakovala a spravila dlh,aby sa ten nepreniesol na manžela tým aj na nehnutelnosti. 2 Otázka.Po otcovej smrti manželky roku 2012 jeho čiastka v spoločnom dvore ktorá predstavuje 6/16 bola prepísaná na ňu(ďalší 6 spoluvlastníci).Môže aj túto darovať alebo kúpno predajnou zmluvou previesť na manžela ak neprešla doba 5 rokov užívania?
Dobrý deň, v prípade ak nehnuteľnosť a záhrada je výlučným vlastníctvom Vašej manželky, odporúčame previesť vlastnícke právo formou kúpnej zmluvy, keďže bankový ústav by mohol mať výhrady pri poskytnutí hypotekárneho úveru, ak by bola nehnuteľnosť nadobudnutá darovaním. V prípade spoluvalstníckeho podielu na nehnuteľnosti, ktorý Vaša manželka získala ako dedičstvo po svojom otcovi, tak podľa zákona je oprávnená ho ďalej previesť, t.j. môže ho predať svojmu manželovi.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.