Byty celkom: 27 032 inzerátov

Ako postupovať pri odstúpení od kúpnej zmluvy domu?


Dobrý deň, mám taký problém, že som kúpila byt v ktorom bývalí majitelia narušili statiku. Pred predajom mi nikto nič nepovedal, dozvedela som sa to až od susedov. Niekde som sa ale dočítala, že byt v ktorom už raz bola narušená statika je ďalej nepredajný, čiže ak by som ho chcela v budúcnosti predať nemôžem to urobiť. Preto by som sa vás chcela spýtať čo je na tom pravdy, prípadne ako postupovať pri odstúpení od zmluvy, lebo povedzme si narovinu, keby mi to oznámili hneď určite by som ten byt nekúpila, už sám o sebe bol dosť predražený.
Dobrý deň, podľa ust. § 49a zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Právny úkon je neplatný, ak ho konajúca osoba urobila v omyle vychádzajúcom zo skutočnosti, ktorá je pre jeho uskutočnenie rozhodujúca, a osoba, ktorej bol právny úkon určený, tento omyl vyvolala alebo o ňom musela vedieť. Právny úkon je takisto neplatný, ak omyl táto osoba vyvolala úmyselne. Omyl v pohnútke nerobí právny úkon neplatným."V zmysle vyššie uvedeného ustavenonia je právny úkon neplatný, ak Vás kupujúci uviedol do omylu, pokiaľ vedel, že nehnuteľnosť má narušenú statiku. Odporúčame oznámiť predávajúcemu, že odstupujete od zmluvy a požadovať vrátenie kúpnej ceny. V prípade, ak tak neučiní dobrovolne odporúčame obrátiť sa na príslušný súd.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.