Byty celkom: 27 032 inzerátov

Vrátenie daru. Bude obdarovaný platiť dať z predaja?


Ako obdarovaná chcem po dvoch rokoch vrátiť darcovi dar - nehnuteľnosť na základe obojstranne dobrovoľnej písomnej Dohody o zrušení darovacej zmluvy resp. Dohody o zrušení záväzkov vyplývajúcich z Darovacej zmluvy oboch účastníkov, teda mňa a darcu. Mám za to, že kataster rozhodne o tejto dohode vkladom, ako to bolo pred 2 rokmi pri vklade na základe Darovacej zmluvy. Aké daňové a iné poplatky bude musieť darca zaplatiť, ak vrátenú nehnuteľnosť v krátkej dobe po právoplatnosti vkladu predá inej osobe? Bude sa na právny akt tohto predaja vzťahovať výnimka z platenia dane z príjmu, lebo darca mal nehnuteľnosť pred obdarovaním nehnuteľnosť vo vlastníctve 8 rokov a dar som mu po dvoch rokoch vrátila?
Dobrý deň, pri predaji nehnuteľnosti tretej osobe, krátko po jej opätovnom nadobudnutí prostredníctvom vrátenia daru sa nebude uplatňovať výnimka oslobodenia od dane z príjmu a predávajúci bude podliehať daňovej povinnosti. Daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti je vo výške 19% z vymeriavacieho základu a zdravotný odvod vo výške 14% z vymeriavacieho základu.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.