Byty celkom: 27 115 inzerátov

Budem musieť platiť daň z darovanej nehnuteľnosti?


Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať: Pred cca 3-omi rokmi sme dostali (darovacou zmluvou) od mamy 1-izbový byt. Nakoľko sme sa ocitli vo finančnej tiesni, chceli by sme byt predať. Ako je to v našom prípade s platením dane? Mama bola vlastníkom bytu od jesene 2003, darovala nám ho koncom r. 2012. Mama byt kupovala za 800 000 korún. Rada by som sa dozvedela, či budeme platiť daň z predaja nehn. a v akej výške (kupec je ochotný dať 70 000 Eur.) Znalecký posudok ešte nemáme vypracovaný. ďakujem za odpoved. Zuzana
  Dobrý deň, základ dane pri dani z príjmu pri predaji nehnuteľnosti sa vypočíta ako rozdiel medzi predajnou cenou a obstarávaciou cenou zvýšenou o výdavky spojené s obstaraním nehnuteľnosti. V prípade, ak výjde základ dane kladný, tak z uvedenej sumy sa vyrúby 19% daň a 14% zdravotný odvod. Z Vami uvedených informácií sa na Vás nevzťahuje oslobodenie od dane z prímu pri predaji nehnuteľnosti.  

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.