Byty celkom: 27 012 inzerátov

Nárok na reklamáciu závad po kúpe nehnuteľnosti.


Dobry den, chystame sa kupit novy dom od f.o., ktora si ho dala postavit a nasledne ho predava dalej. Zmluva je podla §588 z. c. 40/1964. V zmluve sa uvadza: Kupujuci prehlasuje, ze pred uzavretim tejto zmluvy sa oboznamil so stavom nehnutelnosti najma z osobnej prehliadky, stav je mu dobrey znamy a nehnutelnost v tomto stave kupuje. Alebo napr. ze ju kupujem v stave, v akom sa ku dnu podpisu nachadza. Ak som dobre pochopil rady na internete, tak sa tymto vzdavam akejkolvek zaruky/reklamacie aj na skryte vady. Je to naozaj tak? Ak ano, viete mi poradit nejaky zakon/formulku ktory by som si mal dat do takejto zmluvy zapracovata aby som mal narok na "primeranu" reklamaciu napr. keby mi zacne zatekat stecha alebo sa ukazu nejake skryte vady. Este doplnim, ze zmluvu pripravila realitna kancelaria. Bol som v tom, ze takto pripravena zmluva by mala byt nestranna ale neviem ci si to o takejto zmluve mozem mysliet? Vo pred Vam velmi pekne dakujem za radu.
Dobrý deň, v praxi sa bežne uvedená klauzula dáva do kúpnej zmluvy. Vy ako kupujúci ste povinný si nehnuteľnosť prehliadnuť a predávajúci je povinný Vás oboznámiť so všetkými vadami, ktoré sú mu známe. V prípade, ak nemáte istotu môžete si dať vypracovať znalecký posudok, ktorý môže upozorniť na niektoré vady a následne ich konfrontovať s tvrdeniami predávajúceho.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.