Byty celkom: 26 923 inzerátov

Ako postupovať pri odpredaji zdedených podielov?


Dobrý deň, ako dedičia sme nadobudli podiel na nehnuteľnosti po poručiteľovi - matke, ktorá umrela v roku 2011. V roku 2015 sme tento podiel spolu s ostatnými spoluvlastníkmi predali tretej osobe. Otázky: 1) Je pri nadobudnutí dedičstva rozhodný dátum úmrtia poručiteľa, alebo dátum vkladu do KN na základe osvedčenia o dedičstve?? 2) V prípade, že by sme tento podiel previedli darovacou zmluvou na neplnoleté deti, majú povinnosť zdaňovať predaj takto prevedeného podielu na nehnuteľnosti?? 3) KN zastavil konanie o predaji tejto nehnuteľnosti na základe nedostatkov v podaní. Plnenie za podiel sme už obdržali, ale vlastnícke právo na nadobútateľa nebolo prevedené. Máme vrátiť plnenie??
  Dobrý deň, podľa ust. § 460 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa."Ak by ste spoluvlastnícky podiel previedli darovacou zmluvou na maloleté deti tak rovnako by v prípade predaja uvedeného podielu podlihali daňovej povinnosti. V prípade ak katastrálny odbor konanie prerušil, tak je nutné odstrániť uvedené nedostatky. V prípade, ak konanie definitívne zastavil, je nutné podať nový návrh a do tej doby je nutné vrátiť prijaté plnenie.  

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.