Byty celkom: 26 934 inzerátov

Vysporiadanie majetku po rozvode a hypotéka. Ako postupovať?


Dobrý deň, s manželom som rozvedená už rok a pol, počas manželstva sme si zobrali hypotéku kde je on dlžnik a ja ručiteľka, a ešte spotrebný úver. Nie sme majetkovo vysporiadaný, dom na ktorý sme si zobrali hypotéku už predala banka a ostala tam dlžna suma asi 42 000. Bývalý manžel odmieta akúkoľvek komunikáciu, chcela by som sa preto opýtať či môžem vyplatiť svoju polovicu úveru, bez toho aby ma banka naháňala aj so splatením jeho polovice úveru. Ďalej máme dom vo vlastníctve 50/50 ktorý by som chcela predať, keďže moji rodičia nám ho pomohli vyplatiť a aj zainvestovali do opráv, môžem teda predať svoju polovicu domu aj keď nie sme vysporiadaný ? On tento dom užíva spolu so svojou matkou a sestrou, a ak nemôžem predať svoju polovicu môžem si žiadať nájomné za moju polovicu domu ? Ďakujem za odpoveď
Dobrý deň, keďže ste ako spoludlžníčka nie je možné sa "vyplatiť" z hypotekárneho úveru, tým, že zaplatíte polovicu doteraz nesplatenej časti hypotéky. V prípade, ak by ste tak učinila a Váš exmanžel by neplatil zostávajúcu časť, banka by mohla požadovať od Vás aj uhradenie zostávajúcej časti hypotéky. Predať svoj spoluvlastnícky podiel môžete, ale musíte pritom dodržať zákonné predkupné právo ostatných podielových spoluvlastníkom v zmysle ust. § 140 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, ak Váš exmanžel nevyužije svoje predkúpné právo, môžete svoj spoluvlastnícky podiel predať tretej osobe. V prípade, ak nehnuteľnosť neužívate a výlučne ju užíva iba Váš exmanžel, môžete od neho požadovať náhradu za užívanie Vášho spoluvlastníckeho podielu.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.