Byty celkom: 27 031 inzerátov

Ako zabezpečiť právo k nehnuteľnosti?


Dobrý deň, chcela by som sa opýtať mám hypotékarný úver v banke na rodinný dom, ktorý je v katastri nehnuteľ. len na mňa. Úver a náklady na bývanie platíme s priateľom na polovicu. Na neho nemôže byť písaný dom z dôvodu, že má 2 vyživovacie deti z 1-vého manželstva a majú len 11 rokov. Po 3 rokoch platenia domu, by chcel mať nejakú záruku, že ten dom platil a aj nadaľej platí. Bojí sa,že keď sa raz náhodou rozídeme, tak mu nič nevyplatím. Nie sme manželia a brať sa nemôžeme kvôli jeho bývalej manželke, ktorá by ho hneď dala na súd kvôli zvýšeniu výživného a musela by som dať aj ja môj príjem. Zároveň by mali jeho deti nárok na na polovicu domu i keď deti nevidel už 7 rokov a nemá s nimi žiadny vztah. Dá sa to nejako ošetriť, aby aj on nemal strach a mal nejakú záruku, že ho vyplatím alebo čo môžemu urobiť, aby to bolo aj na súde preukázateľné, že platil � �ver aj on + náklady na bývanie? Ďakujem pekne S pozdravom
Dobrý deň, Vami uvedenú situáciu je možné riešiť iba zriadením vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného bývania a užívania nehnuteľnosti v prospech Vášho priateľa. Keďže na nehnuteľnosti podľa Vami uvedených informácií viazne hypotekárny úver je vhodné tento postup najskôr prekonzultovať s bankovým ústavom, ktorý Vám poskytol hypotekátrny úver, keďže uvedené vecné bremeno, môže byť v rozpore s ustanoveniami uvedenými v hypotekárnej, alebo záložnej zmluvy, ktorú ste uzatvorili s bankovým ústavom.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.