Byty celkom: 27 014 inzerátov

Aká čiastka podlieha zdaneniu pri predaji domu?


Dobrý deň, Chcel by som Vás poprosiť o radu. So svojou sestrou som po rodičoch zdedil dom. Sestra ale zomrela a keďže jej rodina o dom nikdy nejavila veľký záujem, dohodol som sa s nimi že im vyplatím 30 000 euro a oni na mňa dom prevedú darovacou zmluvou a ja si ho nechám. Stalo sa, som jediný vlastník aj na katastri je zápis že som polovicu domu dostal darovacou zmluvou. Máme aj spísanú zmluvu ( neoverenú notárom) o prevode 30 000. Keďže máme spolu dobré vzťahy nejako som to vtedy neriešil či darovacia alebo kúpno-predajná ani som sa v problematike nevyznal. Teraz (asi po roku čo som nadobudol aj druhú polovicu) som sa rozhodol dom predať za 80 000 euro. Dnes už viem že je rozdiel z hľadiska daní, či to bolo darované alebo predané. Moje otázky: 1.) Ako je to v takomto prípade s platením daní ak by som dom predal? Aká čiastka by podliehala dani? 2.) Ako by bolo možné č o najvhodnejšie túto situáciu vyriešiť aby som nemusel platiť daň, prípadne čo najnižšiu tak aby to bolo v súlade zo zákonom? (je možná zmena na katastri z darovacej na kúpno-predajnú zmluvu keďže taká v skutočnosti aj bola?) 3.) Platia na zníženie dane prípadne aj zdokladované náklady na rekonštrukciu v čase môjho vlastníctva? Ďakujem pekne
  Dobrý deň, daňovej povinnosti podlieha podiel, ktorý ste nadobudol od svojej sestry prostredníctvom darovacej zmluvy. Dodatočná zmena v katastri nehnuteľností ohľadom titulu nadobudnutia nie je možná. Podľa ust. § 8 ods. 2 prvá veta zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov: :" Do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie. "V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je možné náklady na rekonštrukciu zahrnúť do výpočtu základu dane. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.