Byty celkom: 27 017 inzerátov

Vydedenie po premlčanej dobe po smrti


Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na otázku ohľadne vydedenia po premlčanej dobe po smrti... Po mojom otcovi nám ostala chata, ktorú vlastníme z 95% my a ostatné % vlastnia: otcov brat + 4 deti po druhom otcovom bratovi, nakoľko ten už zomrel.. Otec pochádzal z 5 súrodencov, ale ostatní mu svoj podiel podpísali, ako i mama mu dala svoju časť po dedovej smrti... Toto všetko sa riešilo pred 8 rokmi. Oslovili sme teda ostatných majiteľov menšinových častí, a tí nie sú ochotní zriecť sa dedičstva. Do nehnuteľnosti ako majitelia ale neprispievajú a chalúpka nám chátra a momentálne je už potrebné riešiť aj určité kalamitné situácie. A tak by sme chceli tento prepis zrealizovať aj bez súhlasu ostatných dedičov a počula som, že existuje aj iná cesta ako by sme toto mohli zrealizovaťˇ - vydedenie po premlčanej dobe.
  Dobrý deň, takúto možnosť vydedenia náš právny poriadok nepozná. Podmienky vydedenia upravuje ustanovenie § 469a Zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov tak, že vydediť môže výlučne poručiteľ. Ak osoba, po ktorej sa má dediť, tedaporučiteľ už nežije, vydedenie neprichádza do úvahy.Nakoľko vo vašom prípade vzniklo podielové spoluvlastníctvo môžete sa s ostatnými spoluvlastníkm dohodnúť na jeho zrušení a vzájomnom vyporiadaní podľa ustanovenia § 141 ods. 1 Občianskeho zákonníka:"Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.“V prípade, že dohoda medzi spoluvlastníkmi nie je možná, možno postupovať v súlade s ustanovením § 142 ods. 1 Občianskeho zákonníka:"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.