Byty celkom: 27 157 inzerátov

Uvedenie vecného bremena v kúpnej zmluve


Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, či v kúpnej zmluve musí byť uvedene aj vecné bremeno-doživotné pravo. Ešte by som potrebovala vedieť, keď kupujeme dom, konkrétne ja od mojej starej mamy, a berieme si stavebný úver a tam je záložne právo na nehnuteľnosť, čize na dom a starká si tam chce nechať doživotné právo. Je to možné aj v takomto prípade? Dakujem za odpoveď
Dobrý deň, ustanovenie o zriadení vecného bremena zodpovedajúcemu právu doživotného užívania je možné uviesť aj v kúpnej zmluve, avšak nemusí byť jej súčasťou, nakoľko ide o osobitný právny úkon. Banka si stanovuje konkrétne podmienky poskytnutia úveru. Je však bežnou praxou, že pre poskytnutie úveru, banky požadujú, aby na nehnuteľnostiach, na ktorých sa zriaďuje záložné právo v prospech banky, neboli žiadne ťarchy a vecné bremená, teda ani právo doživotného užívania.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.